Otomotiv Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği

Türkiye’de son yıllarda ‘’İş Güvenliği’’ terimi otomotiv sektörü için olmazsa olmaz bir duruma gelmiştir. Bu bağlamda İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar İş Sağlığı Güvenliği Danışmanlık Şirketinden İş Güvenliği Koordinatörü ve Uzmanı (A) Bahadır Kamarat ile ‘’Otomotiv Sektöründe İş Güvenliği’’ üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

1- Bahadır Bey bize kendinizden ve ESBİR’den bahseder misiniz?

Firmamızın İş Güvenliği Koordinatörüyüm, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanıyım, Makine Mühendisiyim, 11 yıldır İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda çalışmalar yürütüyorum. Mesleğimden ötürü uzun yıllar Otomotiv Sektöründe içerisinde İş Güvenliği Uzmanı olarak görev aldım.

Firmamız İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) iştiraki ile 2013 yılında kurulan bir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi firmasıdır. Temel amacımız İş Sağlığı ve Güvenliğinin önemini ve gerekliklerinin firmalarda etkin ve doğru şekilde yürütülmesini sağlamaktır. Bu hizmetimizi bünyemizde bulunan İşyeri Hekimleri, Diğer Sağlık Personelleri ve İş Güvenliği Uzmanlarımızla yürütmekteyiz. Çeşitli sektörlerde firmalara İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti veriyoruz. Bu sektörlerden birisi de Otomotiv Sektörü gelmektedir.

2- Otomotiv Sektöründe birçok firmaya hizmet veriyorsunuz. Size göre sektör olarak İş Güvenliğinde ne durumdayız?

Otomotiv Sektörü ülkemizde lokomotif sektörlerin başında gelmektedir. Otomotiv sektörü denilince akla hemen otomotiv satış ve servis hizmetleri gelmektedir. Yedek parça ve Aksesuar, Servis Ekipmanları, Oto Yıkama ve Temizlik Hizmetleri gibi birçok hizmetleri de içerisinde barındırır.

Otomotiv sektörü, firmamızın ciddi anlamda üzerinde durduğu ve çalışmalar yürüttüğü bir sektördür.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü de Otomotiv Sektöründe yavaş yavaş önem kazanmaya başladı. Ama maalesef istenen, beklenen durumdan çok uzaktayız.

3-Otomotiv sektöründe en çok karşılaştığınız iş güvenliği problemlerinden bahseder misiniz?

Özellikle Otomotivde Mekanik, Kaporta ve Boya işlemleri İş Sağlığı ve Güvenliği açısından ciddi olarak dikkat edilmesi gereken uygulamalardır. Bu nedenle İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmaların etkin bir şekilde yürütülmesi bu durumun bir kültür olduğunun bilinmesi gerekmektedir.

Mekanik, Kaporta ve Boya işlemleri esnasında işin hızlı yapılmaya çalışılması ya da gereken önem verilmemesinden dolayı maalesef kesici delici alet yaralanmaları, göze çapak kaçması vb. durumlar sıklıkla yaşanmaktadır.

4- Otomotiv sektörü iş gücü ve bu gücün kullanımı konusunda ağır bir sektör. Bu sektörde hizmet veren okuyucularımıza iş sağlığı ve güvenliği hakkında tavsiyeleriniz var mıdır?

Sektörde maalesef Mekanik, Kaporta ve Boya bölümlerinde aktif çalışan bulmanın çok zor olduğunu biliyorum. Çünkü bu hizmeti sunan çalışanlar genelde alaylı tabir ettiğimiz çıraklıktan yetişme ustalardır. İyi bir ustaya ulaşmak gerçekten zor.

Özellikle Servis Hizmetleri sunan firmaların İş Sağlığı ve Güvenliğine azami dikkat edilmesi etmesi gerekmektedir. Geçen sene ülkemizde yaşanan İş Kazalarının % 9 u otomotiv sektöründe yaşanmıştır. Bu çok önemli bir rakamdır. Bu nedenle İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerini işletmelerinde işverenlerin doğru yönetmesi gerekmektedir. Yaşanan ya da yaşanacak olan İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları sonrasında maalesef ciddi para cezaları hatta hapis cezalarına maruz kalınması söz konusudur.

Otomotiv Sektöründen gelen birisi olarak benim en büyük tavsiyem; Otomotiv Yöneticilerimize aldıkları İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerini iyi değerlendirsinler. İş Sağlığı ve Güvenliği sırf var demek için yürütülecek bir çalışma veya hizmet değildir. Bu konuda çok örnekle karşılaşıyoruz maalesef; maliyet ön plana atılarak, ön planda tutularak, Ortak Sağlığı ve Güvenliği firmalarından nasıl bir hizmet aldıklarını bilmeden, değerlendirme yapmadan belki de daha fazla ödeme yapıyorlar. Hizmetin kalitesini ve içeriğini iyi sorgulamalarını önemle rica ediyorum. Eminim bu sayede iş kazaları azalacağı gibi çalışan memnuniyeti ve iş verimi de artacaktır.

Sağlıklı ve Güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması ancak İşyerlerimizde İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü oluşturarak olur.

Unutulmamalıdır ki önlemek, ödemekten daha ucuz ve insancıl bir yaklaşımdır.

Bahadır Bey, bize ayırdığınız zaman ve göstermiş olduğunuz ilgi için sizlere teşekkür ederiz. Umarım sohbetimiz birçok işverene ve kuruma fayda sağlar. Çalışmalarınızda başarılar dileriz…